Jak funguje fotovoltaika rodinného domu?

Zajímavosti ze světa fotovoltaiky

Princip fotovoltaické elektrárny

Fotovoltaická elektrárna (FVE) nepotřebuje ke svému chodu žádné palivo, využívá totiž fotoelektrického jevu. Energii pro svůj chod získává ze Slunce, kdy dochází k přeměně energie ze slunečního záření na elektrický proud.

Složení solární elektrárny

Každou solární elektrárnu tvoří dva základní prvky, a to solární panely a střídač. Pokud se jedná o hybridní fotovoltaickou elektrárnu, je tato vybavena také nějakým druhem úložiště, nejčastěji akumulátor, do kterého se ukládá energie nebo zásobník na teplou vodu.

Funkce základních prvků FVE

Solární panely je možné umístit na střechu domu (rovnou i sedlovou) či garáže, na stěnu… Jsou tvořeny soustavou několika menších polovodičových článků, na které při vhodném naklonění a umístění (ideální je sklon střechy 35 ° a orientace na jih) dopadají sluneční paprsky. Ve fotovoltaických panelech vzniká stejnosměrný proud. Díky další komponenty, kterou je střídač (též někdy nazývaný jako měnič), získáme střídavý proud, který následně putuje do elektrických zásuvek.

Co získám díky fotovoltaice

Jaké výhody s sebou přináší pořízení solární elektrárny? Podívejme se alespoň na některé z nich:
• elektrická nezávislost
• nezatěžujete životní prostředí
• ušetříte finanční prostředky

Požádejte o dotace

Díky dotačnímu programu Nová zelená úsporám (NZÚ) nemusíte být na pořízení fotovoltaiky pro svůj rodinný dům sami. Část vynaložených nákladů můžete získat zpětně.


Napište nám

Máte dotaz nebo hledáte specialistu na fotovoltaiky?
Na vaši zpráv odpovíme nejpozději do 24 hodin.

Napsat zprávu

Zavoláme vám

Nechte nám na sebe číslo. Zavoláme vám a se vším poradíme.

Zavolejte mi